HABERLER
Genel ve Yerel(istanbul) haberleri sitemizde bulabilir siniz!
Netistanbul.com| Haydarpasa için son öneri Osmanli
Haydarpasa için son öneri Osmanli
Haydarpasa Gari ile Liman bölg
11/6/2008
Küçük bir ‘Manhattan’ yaratilmasi için ilk adimlari 2004 yilinda atilan proje tepki alinca, kentin üzerine kuruldugu yedi tepeyi simgeleyen yedi lale seklinde gökdelenden olusan ikinci bir proje hazirlandi. Ancak Çevre Mühendisleri Odasi’nin açtigi dava sonrasinda bu projenin de yürütmesi durduruldu. Çalik Grubu, Gap Insaat Ortak Girisimi ve TCDD Genel Müdürlügü tarafindan hayata geçirilecek yeni proje, Osmanli mimarisinin izlerini tasiyacak. Yüksek katli yapilarin yer almayacagi proje kapsaminda; marina, fuar alani, otel ve alisveris merkezleri insa edilecek. Enerji ihtiyacinin büyük bölümünü kendi karsilayacak olan projede günes enerjisinden yararlanilacak, bahçeler yagmur sulariyla sulanacak.
2008 sonunda start alarak üç yilda tamamlanmasi ve yillik 1.2 milyar Euro gelir saglamasi planlanan proje; hayata geçmek için Koruma Kurulu’nun ve Sivil Toplum Kuruluslari’nin onayini bekliyor.
Haydarpasa’yi Osmanli mimarisi kurtaracak mi? Haydarpasa Gari ve çevresini gökdelenlerle donatacak proje yargidan döndü. Hukuki süreç tamamlanmadi ama hazirlanan yeni projede gökdelen yok, Osmanli mimarisinin izleri var.
Haydarpasa’yi turizm merkezi haline getirecek proje, ünlü mimar Sefik Birkiye’nin imzasini tasiyor. Proje için ilk adim, 2004 yilinda atilmisti. Mülkiyeti hazineye ait olan Üsküdar’a bagli Selimiye ve Ihsaniye Mahalleleri ile Haydarpasa Limani olarak kullanilan tasinmazlarin bulundugu alan Devlet Demir Yollari’na devredildi. Hazirlanan proje ile bölge Amerika’nin ünlü gökdelen mahallesi Manhattan’a benzetildi. Ancak tarihi yapilarin arasinda yükselen gökdelenli projeye çok yogun tepki yagdi. Bunun üzerine yenilenen projede bu kez de lale seklinde 7 gökdelen tasarlandi. Çevre Mühendisleri Odasi’nin açtigi dava ile bu projenin yürütmesi durduruldu. Gap Insaat ortak girisimi ve TCDD tarafindan hayata geçirilecek ve 5.1 milyar dolara mal olmasi planlanan proje, koruma kurullarinin onayini bekliyor. Bu proje de davalik olursa Haydarpasa, turizm ve yasam merkezi olmak için daha çok bekleyecek.
Kaynak: Gaste
Kaynak :
Bu habere henüz yorum eklenmemis. Ilk yorum ekleyen siz olun.