HABERLER
Genel ve Yerel(istanbul) haberleri sitemizde bulabilir siniz!
Netistanbul.com| Ve ögrenci affi Meclis'te yasalasti
Ve ögrenci affi Meclis'te yasalasti
7 Haziran 1995'den sonra üniversitelerden ilisigi kesilenlere af getiren tasari, TBMM Genel Kurulunda yapilan görüsmeler sonrasi kabul edilerek yasalasti.
10/23/2008
Bir yüksekögretim kurumu adina, yurt içinde baska bir yüksekögretim kurumunda lisansüstü ögrenim yapanlardan, basarisiz olmalari nedeniyle ilisigi kesilenler de af kapsaminda degerlendirilecek.
Basvuruda bulunanlar, ilgili yüksekögretim kurumlari tarafindan, 2 aylik basvuru süresinin dolmasi beklenmeden de bu haklardan yararlandirilabilecek. Kanunun yürürlüge girdigi tarihte askerligini yapanlar terhislerini; gözaltinda, tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumlarinda bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden 2 ay içinde ilgili yüksekögretim kurumuna basvurmalari halinde bu haklardan faydalandirilacak.
-SINAV VE DEVAM HAKKI-
Basvuru süresi sonuna kadar yüksekögretim kurumlarinca haklarinda ilisik kesme islemi uygulanan, yüksekögretim kurumlarinda hazirlik dahil bütün siniflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tipta uzmanlik ve sanatta yeterlik ögrenimi gören ögrencilerden, ilisik kesme islemine karsi idari yargi mercilerine basvurmus olanlar da basvurmalari halinde yeniden kayit yaptirma hakkina sahip olacak. Davanin, davacinin aleyhine sonuçlanmasi, ögrencinin aftan yararlanmasina engel olmayacak.
Ön lisans ve lisans düzeyinde ilisigi kesilenlere; devam sartini yerine getirmedikleri dersler için 1 egitim-ögretim yili, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakki ve 4 sinav hakki; devam sartini yerine getirip basarisiz olanlara, basarisiz olduklari dersler için 4 sinav hakki; istemeleri halinde basarisiz olduklari derslere 1 egitim-ögretim yili, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakki, devam zorunlulugu bulunmayan dersler için 4 sinav hakki taninacak.
Yüksek lisans ögrencileri için bir, doktora ögrencileri için de 3 yil tez hazirlama süresi verilecek. Not ortalamasi nedeniyle mezun olamayanlara, istedikleri 3 dersten not yükseltmek için 2 sinav hakki verilecek.
-LISANS ÜSTÜ DÜZEYDE ILISIGI KESILENLER-
Lisans üstü düzeyde ilisigi kesilenlere; devam sartini yerine getirmedikleri dersler için 1 egitim-ögretim yili, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakki ve 3 sinav hakki; devam sartini yerine getirip basarisiz olanlara, basarisiz olduklari dersler için 3 sinav hakki; istemeleri halinde bu dersleri degistirerek 1 egitim ögretim yili, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakki, yeterlik için 3 sinav hakki verilecek.
Yüksek lisans ögrencileri için 1, doktora ögrencileri için 2 yil tez hazirlama süresi, doktora yeterlik sinavina girebilmek için yabanci dil sinavinda basarisiz olanlara 3 sinav hakki, sanatta yeterlik veya tipta uzmanlik alanlarinda basarisiz olanlara, basarisiz olduklari derslerden laboratuvar ve uygulamali derslere devam ve eksik rotasyonlarini tamamlamalari sartiyla 3 sinav hakki taninacak.
-AÇIK ÖGRETIMDE KAYDI SILINENLERE KAYIT HAKKI-
Af kapsaminda verilen sinav ve devam hakkinin kullanilmasi süreci sonunda basarili olanlarin ögrencilige intibaklari yapilacak ve haklarinda, yil kaybetmemis ögrenciler gibi islem yapilacak.
Basarisiz olunan derslerin programdan çikarilmis olmasi halinde bu derslerin yerine, ilgili yüksekögretim kurumu tarafindan baska dersler belirlenecek.
Pedagojik formasyon programini tamamlayamayanlar için 3 sinav hakki verilecek; yapamadiklari uygulamalar için ilgili yüksekögretim kurumu tarafindan devam imkani saglanacak. Açik ögretim sistemi ile ögrenim yapilan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarindan kaydi silinenlere yeniden kayit hakki verilecek.
Lisans programlarina devam ederken çesitli nedenlerle ön lisans diplomasi alarak kurumlarindan ayrilanlar da bu haklardan yararlandirilacak.
Kaynak :
Bu habere henüz yorum eklenmemis. Ilk yorum ekleyen siz olun.