HABERLER
Genel ve Yerel(istanbul) haberleri sitemizde bulabilir siniz!
Netistanbul.com| Ipod, Blackberry gibi cihazlar sagligi tehdit ediyor
Ipod, Blackberry gibi cihazlar sagligi tehdit ediyor
Peki ne yapalim? Iste çözüm yollari: Yapilan arastirmalara göre, kisisel elektronik esyalarinizi kullanma biçiminiz sagliginiza tehdit olusturabilir.
10/23/2008
US News & World Report dergisinde yer alan haberde, son derece popüler olan Blacberry ve iPod gibi elde tasinan araçlarin sebep oldugu saglik sorunlari ve bir takim korunma yollarina isik tutuluyor.
Kisa ve uzun vadeli zararlarindan korunmak için iste size birkaç tüyo.
Mesaj yollarken baska isle mesgul olmayin
Araç kullanirken mesaj yazmak veya iPod'unuzdan sarki listesini karistirmak ölümcül bir sekilde sonlanabilir. Bunun disinda yürürken, bisiklete binerken ve benzeri durumlarda mesaj yazmaktan kaynaklanan pek çok kaza da rapor edildi bugüne kadar.
Sik mesajlasmaya son verin
Bir grup genç arasinda yapilan bir arastirma, bu kisilerin mesajlasma sirasinda ellerinde bir rahatsizlik duydugunu gösterdi. 2006'da yapilan bir incelemeyse, sadece Amerika'da her yil yaklasik 4 milyon kisinin, cep telefonunu asiri kullanmaya dayali, kaslarda veya vücudun diger bölgelerinde rastlanan rahatsizliktan sikayetçi oldugunu ortaya çikardi. Ayni raporda çok sik mesajlasan kisilerde bas parmak ve bileklerde rahatsizlik bas gösterdiginden de bahsedildi.
Bas parmakta olusan bu agriya, "Blackberry Bas Parmagi" da deniliyor. Ayni sekilde çok sik MP3 dinleyenler ile özdeslestirilmis "iPod Parmagi" denilen bir baska terim de var. Bu gibi aletlerdeki küçük klavyeler sik mesajlasmaya uygun yapida degil ve asiri kullanimi halinde bilek ve bas parmaktaki tendonlar zarar görebilir. Parmak, el, gögüs ve kollarda olusan bu tür agrilardan kaçinmak için önerilen bir takim egzersizler de mevcut.
Sesi kisin
Avrupa Birligi geçtigimiz hafta uzun süre, en yüksek seste MP3 player dinleyenlerin kalici isitme kaybi riskiyle karsi karsiya olduguna dair uyarida bulundu. Avrupa'da 2,5-10 milyon arasi kisi, en az bes yil boyunca 89 desibelden yüksek sesle haftada bes saatten fazla MP3 player dinleyenler sagirlik tehdidi altinda. Amerikan Isitme Kaybi Birligi Yetkili Müdürü Brenda Battat eskiden insanlarin bu kadar uzun süreler boyunca ve direk kulakliktan müzik dinlemedigini söyledi. "Yapmaniz gereken sesi yaninizdakinin duyamayacagi seviyede tutmak," diye de vurguladi.
Cep telefonlari ciltte isilige de sebep olabiliyor.
Saglik uzmanlari uzun süreli cep telefonu kullanan kisilerde alerjik isilik ve cilt dökülmesi olusabildigini belirtti.
Ingiliz uzmanlar, kimi insanlarda, bazi telefon modellerinde kullanilan nikele bagli olarak yanak ve kulaklarda isilik ve döküntü görülebilecegini söyledi. Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bu durum açiklanmayan sebeplerde ciltlerinde rahatsizlik olusan kisilerin sikayetleri ile gündeme geldi ve uzmanlar bunun bazi telefonlarin kasa ve tuslarinda kullanilan nikele karsi duyulan bir reaksiyon oldugunu ortaya çikardi. Nikel bazi taki, dügme ve aksesuarlarda da kullaniliyor.
Kaynak :
Bu habere henüz yorum eklenmemis. Ilk yorum ekleyen siz olun.