Altunizade Tarihi Yerler ve Müzeler

Altunizade semti mahalle olarak 19. Yüzyılda Altunizade İsmail Zühdi Paşa tarafından 1885-1866 yılındakurulmuştur. Semt adını da buradan almaktadır. Altunizade İsmail Zühdi Paşa adını mahalleye vermiştir. Altunizade İsmail Zühdi Paşa İstanbul’un saygın ve varlıklı bir ailesinden gelmektedir. Osmanlı döneminde ise önemli görevlerde yer almıştır. Pek çok mesleği bulunmaktadır. Bir dönem vezir olarak da görev yapmıştır.

Altunizade İstanbul’un en bilinen ilçelerinden olan Üsküdar’a bağlıdır. Konumu itibariyle oldukça çarpıcı bir görünüme sahiptir. Altunizade Mahallesi İstanbul Boğaz Köprüsü’nün Asya Yakasının başlangıcı olarak kabul edilir. Üsküdar’a bağlı Altunizade pek çok semti de birbirine bağlayan adeta bir merkez olarak yer almaktadır. Altunizade Mahallesi tarihinin yanı sıra merkezi bir yer olması nedeniyle ulaşım da dahil olmak üzere oldukça gelişmiş bir yer olarak dikkat çekmektedir.

Altunizade’ de Gezilecek Yerler

Altunizade hem tarihte hem de günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. İstanbul’a yurt dışından ya da yurt içinden gelen turistler bu tarihi semti gezmeden ayrılmıyor. Üsküdar zaten İstanbul’un simgesi olmuş ilçelerde biridir. Altunizade ise buraya bağlı nadidede bir semttir. Altunizade ve çevresinde gezilecek yerler arasında ise;

  • Altunizade camii; Caminin özelliği tek kubbeli ve kare bir yapıda olmasıdır. Adeta semtin simgesi olduğundan oldukça merak edilen bir camiidir. Camiinin içerisi oldukça estetik bir görünüme sahiptir ve buranın en önemli ve dikkat çeken parçası ise sancaktır. Camii içerisinde el işlemeleri ise ayrıca dikkat çekmektedir. Mimarinin hem sade hem gösterişli unsurlarını içerisinde bulunduran mükemmel bir eserdir. Vatansever ve fedakâr bir kişiliğe sahip olan Altunizade İsmail Zühdi Paşa Osmanlı ve Rusya arasında gerçekleşen savaş sırasında camiinin bir kısmını sancak olarak kullanılmasına izin vermiştir. Hatta öyle ki kendisi bir tabur oluşturmuş ve bu taburun her türlü ihtiyacını kimseden bir şey istemeden tamamen kendisi karşılamıştır.
  • Altunizade Köşkü; Osmanlı döneminde oldukça dikkat çekici yapılar yapılmıştır. Özellikle konaklama maksatlı yapılan köşkler günümüzde bile popülerliğini korumaktadır. İşte bu köşklerden bir örnek ise Altunizade Köşküdür. Köşk son derece dikkat çekici olmakla birlikte haremlik ve selamlık olarak tasarlanmış ve yapılmıştır. Köşk 3 katlı olmakla beraberinde içerisinde birçok oda ve salon bulundurmaktadır. Köşk tam bir Osmanlı sanatını yansıtır. Ahşap el işlemeciliği köşkte dikkat çekmektedir.  Köşkün bahçesinde bulunan havuzlar ise gösterişiyle kendine hayran bırakmaktadır. Köşkün bahçesinde tam olarak 5 adet havuz bulunmaktadır.
  • Adile Sultan Kasrı; Sultan Abdülaziz tarafından kız kardeşi Adile için yaptırılmıştır. Oldukça eski bir tarihe sahiptir. Adile Sultan Kasrı 1853 yılında yaptırılmıştır. Adile Sultan kasrında da yapı itibariyle dikdörtgene benzemektedir. Bu dönemde anlaşılacağı üzere gösteriş ve süslemelere oldukça önem verilmiştir. Kasır tüm dünyaca bilinen ve yıl boyunca oldukça fazla ziyaret alan bir yerdir. Ayrıca eğer bir İstanbul gezisi planlıyorsanız mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz. Adile Sultan Kasrının bir diğer önemi ise yıllardır herkesin hayranlıkla izlediği Hababam Sınıfının burada çekilmiş olmasıdır. Hem geçmişten hem günümüzden büyük değerler taşımaktadır. Bilinmesi gereken bir diğer husus ise Adile Sultan Kasrı şu sıralar Öğretmenevi olarak kullanılmaktadır.
  • Abdülaziz Av Köşkü; Köşk tek katlı ve ahşap bir yapıya sahip olsa da yine de bilinmesi gereken bir diğer husus ise gösterişin bu yapı içerisinde de yer almaktadır. Adından anlaşılacağı üzere Abdülaziz tarafından av amaçlı konaklamalarda kullanılmaktaydı. Köşkün bahçesinde mermer bir havuz yer almaktadır. Bunun yanı sıra ise bir kahve ocağı ile mermer bir çeşme de yer almaktadır.
  • Beylerbeyi Sarayı; Saray yine Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Sarayın mimarı ise Sarkis Balyandır. 1861- 1865 yılları arasında başlayıp tamamlanmıştır. Bu sarayın sırrı ise dışardan görünen değil asıl sarayın bahçe içerisinde yer almasıdır. Osmanlı mimarisi ile ünlü bir devlet olduğundan bu tip tarihi yapılar oldukça dikkat çekmektedir. Yapı deniz rıhtımı üzerine yapılmış bir yapıdır. Beylerbeyi Sarayı hem ülkemizde hem de yabancı turistler tarafından oldukça merak edilmektedir. Osmanlının bir dönem etkilendiği Barok tarzı benimsenmiştir. Sarayın içerisinde altın kaplamalar, mermer kaplamalar, ahşap işçiliği ve el işçiliği bulunmaktadır. Aslında o dönem için modern yapı ve geleneksel yapı kaynaştırılarak ortaya bu muhteşem eser çıkmıştır.
  • Büyük Çamlıca Korusu; Üsküdar’a yakın bir alanda bulunan Çamlıca korusu İstanbul’un yoğunluğundan kaçmak isteyenler için oldukça mükemmel bir yerdir. Ailenizle birlikte bu metropol şehirde nefes alabileceğiniz bir alana sahiptir. Çam kokuları eşliğinde yürüyüş yapmak size oldukça iyi gelecektir. Ayrıca büyüleyici manzarası ise ayrı değer niteliğindedir. Bu nedenle kalabalıktan sıkıldığında bu güzel koruda ister tek başınıza ister ailenizle ister çocuklarınızla harika zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca İstanbul manzarası da size ekstradan bir rahatlık kazandıracaktır. 163.813 metrekarelik bir alana sahip olan bu koru gösterişli bir alana sahiptir. Eğer bu tarafa yolunuz düşerse mutlaka bu koruyu da ziyaret etmelisiniz.
  • Çamlıca Tepesi; Filmlere konu olan bu tepe aslında Altunizade ve Üsküdar’a biraz uzaktır. Ancak buralara kadar geldiyseniz bu muhteşem tepeye mutlaka uğramalısınız. 260 metre alanı kapsayan Çamlıca Tepesi sizi İstanbul manzarası ile buluşturacak ve aklınızı başınızdan alacaktır. İstanbul’un sayısız güzellikleri arasında yer alan yer neredeyse huzurun adresi olarak kabul edilmektedir. Hele ki bu kadar kalabalık bir şehirde böyle bir alana sahip olmak oldukça büyük bir şanstır. Eğer İstanbul’a yolunuz düşerse tarihi yerlerin yanı sıra mutlaka Çamlıca tepesine de uğramalısınız. Çiçek bahçeleri, gezi alanları, parkurlar ve sor alanları ile hafta sonları sıklıkla tercih edilen bir alan haline geliyor. Çamlıca Tepesinin manzarası bile burayı görmek için yegâne sebep bile olabilir.
  • Capitol Shopping Center; Tarih her zaman ilgi çeken bir konu olsa da modern yaşam tarzını da fazlaca benimsemiş bir toplumuz. Ayrıca bu sadece bizim ülkemize has bir durum da değildir. Ülkemize gelen yabancı turistler de tarihi yapılara gösterdiği ilgi kadar alışveriş merkezlerine de ilgi göstermektedir. Bu AVM içerisinde pek çok markayı barındırdığından sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca çocuklar için bulunan alanlar ise yetişkinler için de bir çözüm olmaktadır. Hem kendiniz hem de çocuğunuz için gezebileceğiniz oldukça büyük bir alışveriş merkezidir. Eğer tarihi alanları gördükten sonra biraz soluklanmak istiyorsanız burayız ziyaret edebilirsiniz.

Günümüzde Altunizade

Altunizade aslında bir mahalledir. Ama öyle bir mahalle ki bir anlamda İstanbul’un merkez alanlarından birini oluşturmaktadır. Tabi bu durumda da trafik faktörünü atlamamakta fayda olacaktır. Tarihi içerisinde bulunduran bu mahalle Boğaz Köprüsünün Anadolu Kapısına çıkışıile de değerini daha da artırmaktadır. Altunizade İstanbul’u gezmeye gelen yerli ya da yabancı turistlerin sıklıkla ziyarette bulunduğu bir yerdir. İstanbul’un köklü ailelerinin bulunduğu mahalle günümüzde modern yapılara da yer verse de hala değerini eskisi gibi korumaktadır. Ayrıca Altunizade de İstanbul Şehir Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi kampüsleri de bulunmaktadır. Eğitim kurumlarının burada bulunması nedeniyle de oldukça canlı bir havaya sahiptir.

Bir cevap yazın