
Avrupa Birliği vatandaşlığı alabilmek için Avrupa birliğine üye bir ülkeden kalıcı oturum izni almanız gerekmektedir. Kalıcı oturum izni aldıktan 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz. Bir faktör daha var Avrupa Birliği’ne gireceği kesinleşmiş bir ülkenin oturum iznini alıp AB’ye girdikten sonra da vatandaşlık almanız mümkün. Buna örnek olarak Karadağ verilebilir AB’ye giriş kriterlerinde 35 maddenin 33 ü kabul almış ve hali hazırda serbest dolaşım hakkı olan bir ülke Karadağ. 2025’e kadar Avrupa Birliği’ne gireceğine kesin gözle bakılıyor. Şimdi Avrupa Birliği Vatandaşı olabilmeniz için AB üyesi ülkelerden nasıl oturum izni alabilirsiniz anlatacağım.
KARADAĞ’DAN OTURUM İZNİ NASIL ALINIR ?
Karadağ’dan oturum izni alabilmek diğer birçok ülkeden daha kolaydır. Karadağ sınırları içinde herhangi bir ev almanız yeterli ancak kuzey bölgelerde 250.000 Euro ve daha gelişmiş Güney bölgede 450.000 Euro sınırı var. Ekim 2018’de yürürlüğe giren kanunla birlikte 250.000 Euro ev artı Karadağ ekonomik fonuna 100.000 Euro yatırdığınızda oturum izni değil vatandaşlık için başvurabiliyorsunuz ve yüksek ihtimal kabul görüyor. Şirket kurarak da gelmek mümkün ancak şirketinizin kasasındaki para 50.000 Euro civarında olsun ki kolayca oturum izni alın ancak şirket kurarsanız 1 yıl geçici izin almış oluyorsunuz. Her yıl bunu yenilemeniz lazım 5 yıl sonunda vatandaşlığa başvuru yapılabilir.
ALMANYA’DAN OTURUM İZNİ NASIL ALINIR ?
Öncelikle oturum almak için birçok yol bulunmaktadır. Evlenmek, Alman vatandaşlığı bulunan bir kişi ile evlenilirse devlet onaylı kurumlardan A1 belgesi alarak Almanya’dan oturum izni alınabilir. Şirket kurmak, en düşük 25.000 Euro’luk bir Anonim şirket kurarak oturum izni almak mümkün ancak bu şirketin finansal gelirlerini ve kurulduğuna dair belgeyi bulundurmanız gerek. Konsolosluk ile temasa geçmek yararlı olacaktır. En az 10 alman vatandaşına iş sağlamak ile de oturum izni alabilirsiniz. Örneğin Almanya’dan bir kafe dükkanı aldınız ve 10 almanı çalıştırdığınızı belgelediğinizde oturum izni alabilirsiniz. Üniversite, üniversite kabulünde size oturum verilir. Ancak üniversitelere kabul edilmek için B2 düzeyinde Almanca bilmeniz gerekir. Bazı üniversiteler B1 de kabul eder ancak B2 ile daha yüksek olasılık kabul alabilirsiniz. Ne kadar çok yere başvuru yaparsanız olasılık o kadar artar ancak belirli bir ücreti de olacaktır. Bazı üniversiteler göçmenlere kolay kabul verebiliyor bunlardan bir tanesi de Paderborn Üniversitesi hatta YKS sonucunuza göre de Almanya’dan üniversiteye gidebiliyorsunuz ancak yerleşmeniz gerekiyor. Bunun hakkında NC puan sistemi diye araştırırsanız daha çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Almanya’daki mesleki yetiştirme kursları, buraya belirli bir ücret karşılığında 3 yıllık bir eğitim alıp iş bulup oturum alabilirsiniz kurs sürecinde de oturum veriliyor.
LETONYA’DAN OTURUM İZNİ NASIL ALINIR ?
Letonya’da şartlar uygulandığında Göç İşleri Dairesi raporlarına göre oturum izni verme oranı yüzde 96.4’tür. Bu şartlar arasında tabi ki evlenmek var klasik olarak ancak gayrimenkul yoluyla da oturum almak mümkün Letonya’nın şehir veya kırsal kesiminde 250.000 Euro’luk ev aldığınızda elde edilebilir. Bir Letonyalı şirkete ya da kendi şirket kurup 36.000 Euro’luk sermaye koyulursa elde edilebilir. Son olarak bir Letonya bankasından bono şeklinde 300.000 Euro yatırım yapmak da bunların arasında. Çifte vatandaşlık alınmak isteniyorsa vatandaşı olduğunuz ülkenin mutlaka NATO üyesi olma şartı da vardır.
MALTA’DAN OTURUM İZNİ NASIL ALINIR ?
Malta Hükumeti’nin vermiş olduğu öyle bir madde var ki bu maddeyi sizler için araştırdım ve buldum. Malta’da 5 yıl taahhütlü ve senelik kirası en az 16.000 Euro olan bir ev kiralarsanız. İzni kapıyorsunuz yani size maliyeti 80.000 Euro’ya denk geliyor. Türkiye’de 3+1 ev parasına AB vatandaşlığı alabiliyorsunuz. Diğer olanaklar ise şöyle Malta hükumetine 650.000 Euro hibe ya da 350.000 Euro değerinde ev almak. En masrafsız yol Malta ve 80.000 Euro diyebilirim.
AVRUPA BİRLİĞİ VATANDAŞLIĞI’NIN SAĞLAMIŞ OLDUĞU HAKLAR
- AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı
- İkamet edilen ülkede seçimlere katılabilme
- 3. Bir ülkede diplomatik korunma hakkı
- AB üyesi herhangi ülkede çalışma, oturma, eğitim alma hakkı
- Avrupa Parlamentosu’na dilekçeyle şikayet hakkı
- AB üyesi olmayan ülkede, kendi ülkesinin gidilen ülkede diplomatik temsilciliği yoksa bile herhangi bir üye ülkenin temsilciliğine sığınabilme.