Galata Kulesi Hakkında, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Galata Kulesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Herkesin bir gün görmeyi arzu ettiği ve İstanbul’un simgesi haline gelmiş yerlerden biri de Galata Kulesi’dir. Burayı merak eden, gezecek olan ya da kalpten seven herkes için Galata Kulesi hakkında bilinmesi gerekenler konusunu derledik.


İhtişamlı bir görünümü olan, şehrin manzarasının en tepeden seyredilebildiği çok sık ziyaret alan Galata Kulesi Avrupa Yakası’nda Beyoğlu ilçesi içerisinde yer almaktadır.

Buradaki Bereketzade mahallesine gittiğinizde, Karaköy ile Şişhane arasında yer aldığını göreceksiniz.

Açık adres ise şu şekilde: Bereketzade Mb. Büyük Hendek Caddesi, No: 2, Galata / Beyoğlu / İstanbul

Buraya gitmek için birden fazla ulaşım imkanı bulunmaktadır. Özel aracınız ile Taksim üzerinden kısa sürede buraya ulaşabilirsiniz. Civarda aracınızı koyabileceğiniz pek çok otopark alanı bulunuyor.

Eğer toplu ulaşım araçlarından birini kullanacaksanız Taksim’de inmeniz yeterli olacaktır. Ardından İstiklal Caddesi’nin bitiminden 500 metre daha gittiğinizde Galata Kulesi’ne ulaşmış olacaksınız.

Eğer diğer taraftan dolaşmak daha kolayınıza gidecekse Eminönü’nden Karaköy yolu üstüne çıkıp buradaki Bankalar Caddesi’nde bulunan yokuşu tırmandığınızda ya da buradaki tüneli kullandığınızda Galata Kulesi’ne gelirsiniz.


Galata Kulesi’nin Tarihi

Galata Kulesi’nin inşası Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından emredilmiştir. İnşası ise Milattan Sonra 507 – 508 yılları arasında tamamlanmıştır.

Günümüze ulaşmış olan yapı 1348 – 1349 yılları arasında Cenevizliler tarafından tekrardan yapılmıştır ve kulenin 1445 – 1446 yılları arasında boyu yükseltilmiştir.

1500 senelerinde meydana gelen bir deprem yüzünden zarar görmüş olan kule Mimar Murad bin Hayreddin adlı zat tarafından onarılmıştır.

Kuleye III. Selim tarafından üst tarafına cumba yaptırılmıştır.

1831 senesinde kulede yangın çıkar. Bunun üzerine dönemin padişahı II. Mahmut kulenin üzerine iki kat daha ekler ve kule külah şekline ulaşır.


En son Galata Kulesi 1967 senesinde restore edilmiştir.

Galata Kulesi Özellikleri

Galata Kulesi’nin mimari özelliklerine bakıldığında yapımı esnasında yığma moloz taş örgü sistemi kullanıldığı görülmektedir.

Dış cephe komple taş örgüden meydana gelir. Giriş kısmında 16 satırdan oluşan bir methiye yer almaktadır. Bu methiyenin II. Mahmut döneminde yazılmış olması sebebi ile yazılanların ona karşı olduğu varsayılmaktadır.

Kapısının üst tarafında yer alan yuvarlak biçimli kemerli cam asker gözetleme yeri olarak kullanılıyordu.

Binanın yüksek bir giriş katı ve üzerinde 9 tane daha katı bulunmaktadır. Silindir biçimli gövdenin üstündeki camlarda tuğla örgülerden oluşan yuvarlak kemerler vardır. Külah biçimindeki çatının alt kısmındaki son iki kat silindir gövdenin sardığı profilli silmeler ile ön plana çıkarılmıştır.

Çatının alt katında bir de katı çevreleyen metal şebekeli seyir terası yer almaktadır.
Alt taraftaki katta da derin nişli payeler ile oturtulmuş yuvarlak kemerler ve iç kısımda da tuğla örgülü yuvarlak kemerli camlar vardır.

Günümüzdeki Galata Kulesi’nin üçüncü katına kadarki bölümü Ceneviz karakterine sahiptir. Üst katlarda ise Osmanlı mimarisinin etkileri görülmektedir.


Galata Kulesi Efsanesi

Galata Kulesi hakkında halk arasında nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar gelmiş olan efsanevi ve çok romantik bir öykü bulunmaktadır. Bu efsaneye göre Kız Kulesi ile Galata Kulesi’nin birbirine aşık olduğu betimlenmiştir.

İstanbul Boğazı bu iki aşığın birbirlerine kavuşmasının önünde engeldir. Galata Kulesi içindeki aşkını senelerde mektuplara döker.

Hezarfen Ahmet Çelebi ilk uçuşunu gerçekleştirmek için Galata Kulesi’nin tepesine çıktığı sırada Kule aşkına yazdığı mektupları ona emanet eder.

Hezarfen Ahmet Çelebi bu görevi yerine getirir ve Kız Kulesi bu sayede kendisinin aşkının karşılıksız olmadığını öğreniverir.


Bu sayede birbirine aşık iki kule yüzyıllara meydan okumaya devam ederek dimdik aşkından güç alarak hayatta kalmaya devam etmekte ve İstanbul’u muhteşem bir görüntüye kavuşturmaktadır.


Galata Kulesi Ziyaret Bilgileri

Eğer Galata Kulesi’ni ziyaret etmek istiyorsanız haftanın her günü buraya gelebilirsiniz. Giriş çıkış saatleri 09.00 ile 19.00 arasındadır.

  1. katta bir cafe bulunmaktadır ve saat 20.00’den sonra restoran şeklinde hizmet vermeye devam eder.
  2. Burada MüzeKart geçerlidir ve öğrenci 30 TL; tam 60 TL şeklinde giriş ücreti alınmaktadır. Yabancı turistler ilse girişte 100 TL ödemek durumundadır.
  3. Her mevsim ayrı güzel olan Galata Kulesi’ni ziyaret etmek isteyenler yılın farklı zamanlarında buraya gelerek bu harika görünüme şahit olabilirler.

Bir cevap yazın