İstanbul’daki Camiiler
Dünya’nın her tarafında bulunan, İslamiyet’i sembolleyen camiiler Müslümanların ibadet mekanlarıdır. İstanbul’da bir camii şehridir. Mihrimah Sultan Camii, Beyazıt Camii, Yeraltı Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Rüstem Paşa Cami, Ortaköy Camii, Yeni Cami, Şemsipaşa Camii, Ulu Camii, Fatih Camii, Eyüpsultan Camii, Ayasofya-i kebir Cami-i şerifi İstanbul’daki Camiiler önde gelen ve en çok ziyaret edilen cami isimlerdendir. Dünya’nın dört bir yanından yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. İstanbul beautiful olarak İstanbul’da bulunan camilerin bir kısmını sizin için açıkladık.

Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Cami Mimar Sinan’a; Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için yaptırılmıştır. İstanbul’da Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde yer almaktadır. Camiyi inşa etmek yaklaşık 3 yıl sürmüştür. Cami kubbesi ön cephe hariç, üç yandan yarım kubbeler ile desteklenerek yapılmıştır. Mihrimah Sultan Camii’nin iki minaresi arasında güneşin doğuşu ve günbatımı izlenilebilmektedir. Edirne istikametine doğru bakılan batı minare kısmından da bu doğuş mevcuttur. Camii’nin içerisinde sübyan mektebi de vardır. Güneş ve ay manasına gelen bu isimli cami, maneviyatı en içten hissetmemize yardımcı olmaktadır.
Sokullu Mehmet Paşa Camii
1571 Yılında Sokullu Mehmet Paşanın karısı tarafından eşine yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın eserlerinden olan bu camii; Mehmet Paşa yokuşunda bulunmaktadır. Camii çevresinde medrese bölümleri de yer almaktadır. Sokullu Mehmet Paşa Camii içerisinde İznik çinileri işlemeleri de bulunmaktadır. İstanbul’da adına yaptırılan iki camii bulunmaktadır. Birincisi; Sokullu Mehmet Paşa adını almışken, diğer ismi ise Azapkapı’da; Sokollu Mehmet Paşa ismini almıştır. Camiinin iki kapı girişinde mezarlıklar bulunmaktadır.
Süleymaniye Camii
Kanuni Sultan Süleyman adına dünyaca ünlü ismi olan Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Camii 1551-1557 yılları arasında inşa edilmiştir. Gören insanlarda hayranlık uyandıran bu Cami’yi ziyaret etmek insanların bakış açısında yer almaktadır. Dönemin kısıtlı imkanlarına rağmen 7 yılda tamamlanmıştır. Açılışı; Mimar Sinan tarafından yapılan bu camii dünyanın dört bir yanındaki insanlar için hizmete sunulmuştur. 1660 yılında yangından dolayı zarar gören bu camii onarılarak hizmete devam ettirilmiştir. İstanbul’daki camiiler gezip görülecek değerlere ve maneviyatlara sahiptir. Mimar Sinan’ın ‘kıyamete kadar yıkılmayacak’ sözlerini kullandığı bu camii; bir çok deprem ve yangın atlatarak tek çatlak dahi olmadan 500 senedir ayaktadır.
Fatih Camii
2. Mehmet tarafından yaptırılan bu camii Fatih ilçesinde yer almaktadır. Hem camii hem de külliye olarak kullanılmaktadır. Külliyenin içerisinde 16 tane medrese, konukevi, hastane, hamam ve kütüphane bulunmaktadır. 1776 yılında depremde yıkıldıktan sonra 1771 yılında onarılarak şuan ki halini almıştır. İlerleyen yıllarda zemin kayma sebebi ile, zemin güçlenmesi yapılarak restorasyon çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2012 yılında tekrardan ibadete sunulmuştur. İstanbul’daki camiiler mutlaka görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken camiiler arasında yer almaktadır. Türkçe ezanın okunduğu cami unvanını da 1932 yılında almıştır. Camii’nin yanında bulunan türbelerden dolayı da yoğun ilgi görmektedir. Yavuz Selim durağından geçen, Eminönü istikametine giden otobüsler ile Cami’ye ulaşmak mümkündür.
Rüstem Paşa Camii
Tahtakale semtinde; hasırcılar çarşısı içinde yer alan Rüstem Paşa Camii, İstanbul Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa için; Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Olağan üstü çini süslemeleri ile ünlü olan bu camii 1660 yılında büyük yangın sonucunda aldığı hasarlardan dolayı yenilenerek halka tekrardan sunulmuştur. Onarımın ardından 1992-95 yılları arasında tekrar bir esaslı onarım geçirmiştir. Camii’nin sol yanından, ön cephesine uzanan yerinde ise hamam bulunmaktadır. Çifte hamam olan bu yer paşa hamamı ismiyle bilinmektedir.
Yeni Camii
1597 yılında Sultan 3. Murad’ın eşinin emri ile temeli atılan bu camii Valide Sultan Camii olarak da bilinmektedir. 1665 yılında ise 4. Mehmed’in annesinin yüksek çabaları ve bağışlarıyla tamamlanarak ibadete açılmıştır. İstanbul’daki camiiler büyük bir emek ve çaba ile hizmete sunulmuştur. İnsanlar tarafından ibadet yapılan bu camiiler; maneviyat eksikliği yaşamamızı her zaman engellemeye yardımcı olmuştur. Osmanlı döneminde, Türk mimarisinde yapımı en uzun sürerek tamamlanan cami olarak da bilinir. Deniz kenarında inşa edilen bu camii; denizin doldurulması sebebi ile mesafesi açılmıştır. Çeşme, sübyan mektebi de sonradan inşa edilmiştir. Anadolu yakasından gelecek olanların; Eminönü’ne kadar vapur kullanması gerekmektedir. Daha sonra otobüs ile Yeni Camii’ne ulaşmak mümkündür.