İstanbul’da gidilmesi gereken camiler neresidir?

İstanbul’da gidilmesi gereken camiler nelerdir?

Dünya ya hitap eden kültür ve güzellikleriyle dolu olan İstanbullun birbirinden güzel camisi ve birçok tarihi yeri vardır. Şimdi size bu birbirinden güzel ve tarihi açıdan önemli olan camilerden bahsedeceğim.

İstanbulda’ki tarihi camiler nelerdir?

  • 1-ayasofya cami                                                               9-şehzade cami
  • 2-sultanahmet cami                                                        10-kalender cami
  • 3-süleymaniye cami                                                         11- rüstem paşa cami
  • 4-ortaköy cami                                                                  12- arap cami
  • 5-fatih cami                                                                       13- kılıç paşa cami
  • 6-yeni cami                                                                        14-kılıç paşa cami
  • 7-çinili cami                                                                       15-osmanağa cami
  • 8-beyazıt cami

1-Ayasofya cami;  Ayasofya cami Sultanahmetken sonra dünyanın 8. Harikası olarak bilinir. Ve kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Eski dönemde 325 yılında Kilise olarak yapılan ama İstanbullun fethinden sonra tekrar cami olarak inşa edilen ve 1935 yılından da bu yana müze olarak şuan sergilenmekte olan daha sonra ise bu durum iptal edilip 2020 yılında kurullar tarafından ibadet yerine açılması ile o şekilde kullanılmaktadır. Hem ibadet edip hem de bu tarihi güzelliği keşfedebilirsiniz.

2-Sultanahmet cami;  sultan Ahmet meydanı olar akta geçen ve adını oradan alan bu görkemli cami 17 yy.da sultan 1. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Muhteşem 6 tane minaresi vardır. İstanbullun en güzel camileri arasında geliyordur.

3-Süleymaniye cami; kanunu sultan Süleyman zamanında iken ona ithaf en yapılmış olan bir camidir. Mimar siyanın kalfalık döneminde ele almış olduğu bu camiye kalfa olarak bakmış ve içerisinde farklı teknikler kullanarak camiyi daha mükemmel bir hale getirmiştir.

4-Eyüp sultan cami; islamiyetin ilk kabul oluş zamanlarında İstanbullu Arapların kuşatması sonucu şehit olan HZ. Eyyubbu el ensarinin gömüldüğü yerdedir konumu. O dönemler içerisinde buraya türbe ve cami yapılmış olsa da sonra bu cami yıkılmış şimdi ki adı ile Eyüp sultan olarak yapılan cami sultan 3. Selim zamanında yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir.

5-Ortaköy cami; yine İstanbullun en güzel camilerinden olan Ortaköy camisi konum açısından orta köyde bulunan ve sanki suyun üzerinde hareketsiz duruyormuşçasına bir izlenim veren 19.yy. da abdulmechit tarafından yaptırılan ve günümüze kadar gelip ibadet açısından da hali hazır durumda olan bir camidir.

6-fatih cami;  fatih ilçesinin merkezinde yer alan bir camidir. 1463 yılları arasında fatih sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Etrafında bir sürü türbe medrese, hamam ve kervansaraylar bulunuyor.

7-yeni cami;   Eminönü meydanının hemen hemen yakın olan hatta önünde bulunan büyük bir avluya sahip olan camidir. İçersinde ki mimarisi mavi ve beyaz renkli motiflerle süslüyor gelenleri, 1597 yılında inşası başlamış fakat padişahın ölümüyle yarım kalmış olan bu cami sultan 4. Mehmet’in annesinin Turhan Hatice döneminde tamamlanmıştır.

8-çinili cami; çinili cami kösem sultan zamanında 1.Ahmet in eşi maypeyker kösem sultan inşa edilmesi için emretmiştir. Caminin adının öyle olmasının sebebi camiyi inşa ederken caminin içi, ön cephesi ve minberinde kullanılan İznik çinilerden geliyor. Birçok farklı çininin kullanıldığı caminin medrese, şadırvan ve hamamda bulunuyor.

9-Beyazıt cami; 2. Sultan Beyazıt tarafından yapılmış olan bir camidir. O dönemde yaptırılan camimin içinde kervansaray, medrese hamam mutfak ve konaklama da vardı.

10-Mehmet paşa cami; mimar Sina tarafından yapılmış olan ve günümüze kadar gelen bu cami ayrıca küçük Ayasofya semtinde bulunuyor ve Sultanahmet meydanından deniz tarafına yürüme mesafesindedir.

11-şehzade cami;  fatih cami ile Beyazıt semti arasında bulunan şehzade cami kanunu sultan dönemin de oğlu şehzade mehmetin anısına yapılmıştır. Ayrıca şehzade mehmetin türbesi de caminin hemen bahçesinde bulunuyor.

12-kalender hane cami; Osmanlı döneminde büyük dervişler için yapılmış olan bu cami bozdoğan kemeri yakınında bulunuyor.

13-Rüstem paşa cami;  mimar Sinan tarafından yapılmış olan ve mısır çarşısının arka tarafında olan bu cami mimari açısından Osmanlı dönemlerinin şaheserleri arasındadır.

14-Arap cami; galata taraflarında olan kalyon sokakta bulunan Arap cami Dominik keşişleri tarafından san paolo ve san domenico kilisesi olarak yapılmış ve sonrasından camiye dönüştürülüp o şekilde hizmete sunulmuştur. Gotik tarzda bir mimariye sahip eski kilisenin kare şekli minareye çevrilmiştir.

15-kılıç cami; mimar Sinan tarafından Ayasofya camisinden esinlenerek tasarlanmış ve 1580 tarafında yapılmıştır.  Konum açısından tophane bulunuyor, ayrıca kılıç âli paşa aslen italyandır sonradan İslami kabul ederek özgürlüğüne kavuşan bir paşadır.

16-osmanağa cami; 1. Sultan Ahmet döneminde babüssade ağası Osman ağa tarafından yapılmıştır. Eskiden ahşap yapıya sahip olan bu yapı sultan 2. Mahmut tarafından yenilenmiştir. Kadıköy’ün gezip görülecek en güzel camilerinden biridir.

Bir cevap yazın