istanbul’da görülmesi gereken yerler nelerdir?
İstanbul tarihi açıdan türkiye’nin en zengin şehridir. Birçok farklı medeniyetlerin kültürlerin ve tarihi zevkleri bir arada taşıyan ve turistik açıdan buna ev sahipliği yaparak müze haline gelmiş bir şehirdir. Her sokağı ayrı güzel ve ayrı bir anlam taşır, burada İstanbullun ve genel kültürümüzü genel anlamda tanımak istiyorsanız şimdi aşağıya yazacaklarımı dikkatli bir şekilde okumalısınız. Hadi başlayalım
İstanbul’da gezilmesi gereken yerler listesi nelerdir?
- Yerebatan sarnıcı Rumelihisarı
- kapalı çarşı yıldız sarayı
- galata kulesi Anadoluhisarı
- kız kulesi pierloti tepesi
- taksim meydanı Haydarpaşa garı
- istiklal caddesi beylerbeyi sarayı
- mısır çarşısı emirgan korusu
- Dolmabahçe sarayı miniatürk
- İstanbul boğazı Nişantaşı
- Eminönü Bağdat caddesi
1-Yerebatan sarnıcı; Bizans döneminden günümüze kadar ulaşmış istanbulda kalan en değerli yapılardan biri olan yere batan sarnıcı, imparator justinias emri üzerine inşa edilmiştir. O yıllarda saray halkı bu sarnıcı su ihtiyaçları için kullanırlarmış hatta İstanbullun fethinden sonrada uzun bir süre bu şekilde kullanılmış. Geçmişte suyun üzerinde stoa baza lika denen bir madde bulunduğu için baza lika suyun içinden çıkan sütunlar yüzünden Yerebatan sarayı olar akta bilinirmiş.
2-kapalı çarşı; konum olarak beyazıtta bulunan bu çarşı turistler tarafından Grand baazar tarafından biliniyor. Neredeyse Türkiye’nin tüm dokularını burada bulabileceğiniz bir çarşıdır, bu kapalı çarşı fatih sultan Süleyman tarafından varlığını sürdürmüş ve hala günümüze kadar varlığını sürdürmeye devam ediyor. İlk açıldığından Osmanlı imparatorluğunun gelirini arttırmak amacıyla inşa edilmiş fakat daha sonra büyüyerek dünyanın en büyük ticari merkezi haline gelmiştir. Neredeyse burada 4000 e yakın dükkân vardır içerisinde ise baharatçılar, kuyumcular, çeşitli halı dükkânları vbdir.
3-galata kulesi; dünyanın en eski kulelerinden olan galata kulesi Bizans imparatorluğu justinious tarafından inşa edilmiştir. Birçok turistin ilgisini çeken bu kule içerisinde eskilerden günümüze kadar olan galat anın tarihini anlatır. En tepesine çıktığınızda ise tüm İstanbullu ayağınızın altında görebilirsiniz.
4-kız kulesi; İstanbullun en romantik kulelerinden biridir. Bir efsaneye göre Çok eski zamanlarda bu Kızkulesi adası diye geçen bu kulede kralın kızı cariyeleriyle burada yaşarmış bir gün kral rüyasında kızının yılan sokulması sonucu öleceğini görmüş yaptırdığı kulenin içine kızını yıllarca kapatmış ve zarar görmesini istememiş, aradan uzun yıllar geçmiş bir gün bir yaşlı kadın sepetinde ki üzüm ile beraber kuleye gelmiş ve sepeti bırakıp gitmiş sepetin içinde de zehirli bir yılan varmış, sultan o gün üzümü yedikten sonra gece o yılan sultanı uykusundan sokup öldürmüş ve bu kulenin adı yıllarca öyle kalmış.
5-taksim meydanı; sultan Ahmet meydanından sonra en kalabalık en hareketli yere sahip olan bir yerde taksim meydanıdır. Taksim meydanının ortasından cumhuriyet anıtı bulunuyor, yapılan bu anıt cumhuriyet döneminde bir tarafı kurtuluş savaşını diğer tarafı ise cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra ki türkiye’yi anlatıyor.
6-istiklal caddesi; istanbul’da galat anın aşağısından yukarıya doğru gezilecek yerler arasında en iyisi ve ikinci kalabalık yer olarak bilinen istiklal caddesi en popüler ve en konik yerdir. Sultan Abdülaziz zamanında par isin sokaklarına benzetilen bu yer grende rue de pera yani büyük cadde ve cadde-i kebir isimleri verilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra adı değiştirilmiş ve bu şekilde kalmıştır.
7-mısır çarşısı; kapalı çarşıdan sonra gündeme gelen ve en iyi atmosfere sahip yerdir. Eski zamanlar da Osmanlı döneminin ticari merkezi olarak kullanılırmış yeni bir cami inşa edildiği zaman caminin bir parçası gibi adını da yeni çarşı ya da valide çarşısı da denirmiş sonraları mısır’dan gelen baharatlar ve çayların satışları ile adı bu şekilde kalmıştır.
8-dolma bahçe sarayı; Mustafa kemalin hayata burada gözlerini yumduğu bu bahçe hepimiz için büyük önem taşır. Abdülmecit tarafından inşa edilmiştir. Abdülmecit bu sarayı inşa ettirirken sadece güzelliklerinden oluşmasını istemiştir. İçerisinde 285 tane oda 6 hamam 15 oda ve 68 tuvaletin bulunduğu bu saray baya pahalıya maal olmuş olsa da o kadar özerek yaptırılan bu saray da padişah sadece 5 yıl oturabilmiştir. Abdülmecit tarafından inşa edilen bu saray ondan sonra diğer padişahlar tarafından da farklı şekilde kullanılmış sonra Türkiye cumhuriyetinin modern yüzü olarak kullanılmıştır.
9-İstanbul boğazı; İstanbul denince ilk görülmesi gereken yer olan İstanbul boğazı, Marmara ve kara denizin birleştiği noktadır. Anadoluhisarı ve Rumelihisarı arasında uzanan bir boğaz turu yapılması tercih edilir.
10-Eminönü; Eminönü İstanbullun en meşhur yerlerinden biridir. Burada hep bir turist kalabalığı görebilirsiniz. Etrafında Rüstem paşa cami ve Süleymaniye cami tarafından çevreleniyor. Ayrıca kışın burada enfes derece güzel balık ekmekler pişiriliyor kışın burada balık ekmeğin keyfini çıkartabilirsiniz.
11-Rumelihisarı; fetih sultan Mehmet İstanbullu fethetmeden önce Bizans imparatorluğun yardım etmek istememiş ve Karadeniz üzerinden de Bizans yardım gemilerinin gelebileceğini düşündüğü için bu Rumeli hisarını yaptırmış. 3 adet kulesi olan hisar, boğazın iki iki yakasının en yakın nokta da Anadoluhisarı tam karşısında bulunuyor.
12-yıldız sarayı; Abdülhamit döneminde Osmanlı devleti ‘nin idare merkezi olarak kullanılmıştır. 3. Selimin annesi Mihrişah sultan emriyle inşa edilmiştir. Sarayın içerisinde mabeyin köşkü, çit kasrı, güvercinlik bölümü de olan bu saray sadece bunlarla sınırlanmamış kültürel aktiviteler de bu alana eklenmiştir.
13-Anadoluhisarı; Rumeli hisarına ithaf en yapılmış bir yapıdır. O yıllarda Cenevizler ve Bizanslılar bir araya gelip kara denizin bazı şehirlerinde kurdukları boğazdan geçerek yol alıyorlarmış. Boğaz zamanlar onlar için çok önem taşıyormuş bundan dolayı Beyazıt boğazdan geçen yabancı gemileri kontrolü elde tutmak istemiş ve hisarın yapımını emretmiş.
14-pierloti tepesi; istanbulda eşsiz bir manzaraya sahip olan bu tepe haliç manzarasını izleyebileceğiniz en iyi yerdir. Uzun bir İstanbul gezisinden sonra Eyüp Camisi’nden teleferiğe binerek buraya gelebilirsiniz.
15-Haydarpaşa garı; sultan Abdülhamit döneminde iken Abdülhamit İstanbul ve Bağdat arasındaki demiryolunun istanbul’da olmasını istemiş fakat haydar paşa garı inşa edilirken tren garı birçok kez zarar görmüş. Bu nedenle şuan hala çalışma aşamaları devam ediliyor.
16-beylerbeyi sarayı; Abdülaziz padişahlar için bir saray yaptırılmasını istemiş bunun adı da beylerbeyi sarayı olarak inşa edilmiştir. Saray yapıldıktan sonra konuk olarak alman imparatorluğu ve Fransa kraliçesi gibi önemli isimler konuk olmuştur.
17- emirgan korusu; istanbul’da en gezilmesi gereken sizi ferahlatacak ve huzura kavuşturacak şeylerden bir tanesi de lale devridir. Yani emirgan korusunda ki lale çiçekleridir, burada ki açan tüm çiçekler renk renk ve her biri ayrı güzeldir. Her yıl bahar geldiğinde birçok turistin ziyaret ettiği yerdir.
18-miniatürk; Türkiye’nin ilk mini parkı olan miniatürk, İstanbullun en turist çeken yerlerinden biridir. Osmanlı coğrafyasında istanbulda bulunan 57 Anadolulun çeşitli yerlerin den 12 ve Türkiye sınırlarına günümüzde dâhil olmasa da 60.000 metrekarelik yer kaplıyor. 9 farklı dil bilen rehberlerle turistlere tanıtılıyor.
19-Nişantaşı; İstanbullun en popüler semtlerinden biri olan Nişantaşı kafeler açısından hem zengin hem de alışveriş için çok elverişli bir yerdir. Abdi ipekçi caddesi, prada, louis vitton ve alexsander mcqueen gibi dünyaca ünlü markaların bir arada olduğu sokakta istediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz.
20-Bağdat Caddesi; Avrupa yakasının meşhur caddelerini anlattım, şimdi sıra geldi Anadolu yakasının en göz alıcı caddesine Bağdat caddesi de istiklal caddesinin ana dolun kısmı olarak ünlü bir cadde olarak geçer ve bir hayli gündüzde akşamda Kalabalıktır. Bostancıdan başlayıp Kadıköy kadar uzanan bir yapıya sahiptir yol üzerinde birçok mağaza ve kafe bulabilirsiniz.